Mi a kapcsolat az orosz rulett és a szépségIPAR között?

Mi a kapcsolat az orosz rulett és a szépségIPAR között?

Szokatlan felvetés egy szépségszalon honlapján, belátom. De tudnod kell róla, hogy a kérdés mögött rejlő témáról miért hallgat a kozmetikai ipar! Célom, hogy megtudd mi van a csili-vili felszín alatt és majd te eldöntöd mit teszel.

De mi is az az orosz rulett?

Egy hatlövetű revolver, amiben pusztán egyetlen egy golyó van és nem tudni mikor kerül sor arra a bizonyos végzetes golyóra …

Mi nap mint nap játsszuk ezt a veszélyes ‘szerencsejátékot’ és sosem tudjuk mikor kerül elő az az egy …

Kezdjük egy reggeli történettel:

Egy ébresztőóra felsikít a szobában. Kata álmosan ásítozik és megindul a fürdőszobába. Előkapja fogkeféjét, rábiggyeszt egy adag Natrium Fluorid-ot, majd megmossa fogát. Arcmosáshoz markába nyom egy mogyorónyi Sodium Lauryl Sulfate-ot és beáll a zuhany alá.

Bőrére önti a szuper 2in1 vattacukor illatú Dietanolamine tartalmú kemikáliát és megmossa haját, majd lezuhanyzik egy kis Propylen Glycol-lal. Miután leöblíti testét, a szintetikus illatanyagokkal átitatott törölközővel vizes bőrébe jól bedörzsöli a benne meglapuló vegyszereket. Hónalját alaposan bekeni egy adag Aluminium Chlorophydrate-tal…. majd felöltözik.

Kata már ruhában áll a tükör előtt és elkezdi sminkelni az arcát: magára ken egy jó adag Polyethylene Glycol-lt, hajára fúj egy kis Dimethycone-t, végezetül szintetikus illatanyagokkal beparfümözi magát … majd kilép az ajtón…  .          

Lehet, hogy nem pont ezt a folyamatot csinálod végig reggelente, de ha te is megszokásból emeled le a polcokról a tisztálkodószereidet, a történet hasonló… és ez csak a reggeli lista!

Te tudod, milyen ‘szerencsejáték’ zajlik a fürdőszobádban? 

Tapasztalatom, hogy nagyon kevesen tudnak erről. És miért?  

Mert a kozmetikai ipar mélyen hallgat róla!!

Közismert a tény, hogy a bőrünk a legnagyobb szervünk!
Gondolj csak bele, a bőröd a teljes testedet befedi, szó szerint tetőtől talpig.  Ez találkozik legelőször minden külső fizikai behatással, fénnyel, hővel, bacilusokkal és az összes káros anyaggal. 

A napi tisztálkodás során használt kozmetikumok, tisztálkodószerek káros összetevői a teljes bőrfelületen keresztül egyből a nyirokkeringésbe, a véráramba szívódnak fel, onnan pedig létfontosságú szerveinkhez jutnak.

Egytértünk abban, hogy minden, amit felviszünk bőrünkre a szervezetünkben landol?

Előfordul, hogy valaki évekig használja panaszmentesen ugyanazt a kozmetikumot, látható allergiás bőrhiba nélkül. Amikor jelentkezik egy betegség, utólag már nem biztos, hogy látja az ok-okozati összefüggést az arckrém és a betegség között!

“Kozmetikumot használni úgy, hogy nem ismerjük az összetételét, nagyjából olyan, mint az orosz rulett.”  

(Dr Tamási Béla – bőr,-és nemibeteg PHD)

Kérlek semmiképp ne csábítson el a reklámok ígérete, a szépséges csomagolás, a barátnők lelkesedése!
Igenis ismerd meg, hogy mit tartasz a kezedben!
 

Fordítsd meg a terméket mielőtt a kosaradba teszed!

Keresd meg az ‘Ingredients’ címszó alatt egy elég sűrűn szedett, angol és latin szavakkal, nagybetűs rövidítésekkel teleírt sorokat! … Ime:

Biztos láttad már, de nem tudtad, hogy ezt hívják a kozmetikai iparban INCI listának. (International Names of Cosmetic Ingredients)
2005 óta minden flakon, tubus hátulján kötelezően megjelenítendő felsorolás, ami az adott termék összes összetevőjét mutatja. A sorrend sem mindegy, azzal kell kezdeni amiből a legtöbb található benne.


Szakértelem kell ahhoz, hogy valaki megfejtse ezeket a kódokat, egy laikusnak nem könnyű feladat. 
Hogy mégis valamelyest tájékozódni tudjál, segítségül leírom a leggyakrabban előforduló káros összetevőket.

Ha az alábbiak közül többet is találsz az INCI listán, tedd vissza a polcra a terméket!
Dőlt betüvel az INCI listán olvasható elnevezéseket olvashatod.

1. Ásványi olajak  – mineral oil, paraffinum liquidum , paraffin oil, petrolatum

2. Parabének  – methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben

3. Szintetikus színezékek  – például e102 tartrazin vagy c.i. 19140

4. Szintetikus illatanyagok – fragrance, parfum

5. PH értéket beállító anyag – DEA/THEA (diethanolamine/triethanolamine)

6. Antioxidáns adalékok BHA (triclosan, benzethonium chloride) és BHT (butylated hydroxytoluene)

7. Emulgeáló anyag – PEG (polyethyelene glycol)-származékok (bármelyik          összetevő, ami ezzel a három betűvel kezdődik, pl. peg-32)

Mérgek! És ezekről mélyen hallgat a kozmetikai ipar!

Hogy miért? A választ mindannyian tudjuk.

Ők mindent megadnak amit elvársz egy tisztálkodószertől, kozmetikumtól, csakhogy megvedd. Színes csábító hírdetések és csomagolások. Pihe-puha kenhető, sokáig elálló, illatos krémek. Erősen habzó tusfürdők és samponok. 

Biztos, hogy ezek a legfontosabb szempontok? 
Ideje feleszmélnünk, hogy NEM!!!

Fontos, hogy ne csak arra figyelj, hogy milyen ételt tálalsz fel szeretteidnek, hanem arra is, amit megveszel a család fürdőszobájába!

De akkor mit tegyünk?

Mielőtt megoldást ajánlok, tegyünk tisztába röviden néhány elnevezést, fogalmat.

Sajnos a megtévesztő reklámok miatt elég nagy a káosz a ‘ természetes alapanyagokat tartalmaz’, a ‘natúr’, az ‘organikus’ és ‘bio’ feliratokkal ellátott kozmetikumok körében.

Sok esetben maga a hangzatos, megtévesztő márkanév és grafika sugallja a természetességet, holott gyakran az INCI lista alapján egyértelműen kiderűl, hogy erről szó sincs.

  •  A ‘naturo/természetes anyagokat tartalmaz” feliratú kozmetikumok jellemzője, hogy válogatott szintetikus anyagok mellett, természetes anyagokat IS tartalmaznak. 

Ha ilyen feliratú terméket találsz egy üzletben, inkább ezt tedd a kosaradba, mint az eddig használt ártalmas portékát.

  • Az ‘organikus/bio’feliratú kozmetikumok legfőbb jellemzője, hogy csak és kizárólag tiszta alapanyagból készülnek. 

Az ilyen felirattal bíró termékek gyártóit roppant szigorú feltételek elé állítják. Ezeket vásárold meg, mert:

  1. az összetevőket adó növények gondos termesztése, a legideálisabb időben való begyűjtése és a tökéletes feldolgozási technológia.
  2. a szín,- illatanyagok, emulgeáló és konzerváló anyagok is kizárólag természetes eredetűek lehetnek.
  3. tilos besugárzással tartósítani a termékeket.
  4. tilos az INCI listában az un. fantázia nevek alkalmazása (ezek olyan „titkos” összetevők, amit a nagy márkák előszeretettel valamilyen fantázianéven levédetnek, hogy ne lehessen tudni pontosan mi is a receptúra).
  5. tilos állatkísérleteket végezni a tesztelési eljárás során.

Álljon itt segítségül egy rövid ‘pozitív’ lista. Ha például ilyen elnevezéseket találsz a terméken, azt nyugodtan berakhatod a kosaradba. Persze sok egyéb összetevő létezik.

 1. Víz                                                           – Aqua

 2. Hidegen sajtolt növényi ojajak            – Pl.Levander oil, sunflower oil, Hazel seed oil

3. Aloe levél kivonat                                    – Aloe barbadensis

4. Növényi glicerin                                      – Glycerin

5. Tengeri alga kivonat                              – Laminaria digitata             

6. Shea vaj                                                  – Butyrospermum parkii

7. Természetes E vitamin                         – Tocopherol

Sajnos a kozmetikumok világában is az apróbetűs részben van a lényeg.
Itt sem egyszerű eligazodni rajta. 

Ha az INCI lista kiismerhetetlen kódrendszer számunkra, akkor honnan ismerjük fel, hogy melyik termékkel nem mérgezzük a családunkat?

A válaszom: bízzunk a minősítő szervezetekben!

Ők csak akkor engedélyezik logójuk használatát, ha beminősítették a gyártót és az megfelel a fentiekben leírt szigorú követelményeknek.

Segítség lehet, – az INCI lista mellett vagy helyett – ha vásárláskor azokat a termékeket keresed, amelyeken az alábbi európai logókat látod:


Egészségetek érdekében ne a szépségIPARI termékeket keresd, hanem az INCI lista vagy a logók alapján felismerhető természetes alapanyagú/organikus/bio termékeket!

Lehet, hogy eleinte kicsit tovább tart a hétvégi vásárlás, de hidd el megéri!


A ’szívószálról’ se feledkezzünk meg!

Vagyis a csöves szerkezetű hajszálainkról, ami pont úgy viselkedik, mint egy szívószál. A hajadra felvitt kencékben lévő káros összetevők akadály nékül haladnak tovább.  

Ugyanúgy, mint a bőrön keresztül, minden a véráramba, a szervezetünkbe jut.

Pontosan ezért nagyon fontos milyen összetételű hajsampont, balzsamot, fejbőrápolót, szérumot vásárolsz magadnak és a családodnak!

A fodrásztermékeket gyártók közül is egyre többen törekednek a naturális termékek kifejlesztésére. Sajnos nem tudnak maradéktalanul megfelelni a tökéletes bio feltételeknek, mert pl. a festékek, habok, lakkok, waxok nem funkcionálnának tökéletesen.

Ugyanakkor egyre több gyártó már szulfát,- és parabénmentes terméket dob a piacra. Kezdenek elterjedni a fenntarthatóság, környezetvédelem  szempontjai.

Ha a fenti logókat látod egy-egy sampon vagy hajbalzsam flakonján, tudd, hogy a gyártónak fontos vagy te is és a környezetünk is.


Nem könnyű a váltás!

Tudom, hogy nem könnyű a váltás, sokkal gyorsabb és kényelmesebb automatikusan leemelni a polcról a megszokott tisztálkodószert.

Ha már annyit elértem, hogy az INCI szó hallatán eszedbe jut ama bizonyos lista, vagy keresed a minősítő logókat, nagyon boldog vagyok. 
Tedd meg magad és családod jól-léte érdekében!

Jusson eszedbe az orosz rulett hasonlat! Sosem tudni melyik utolsó ‘golyó’ indít be egy betegséget vagy allergiát te vagy egyik családtagod szervezetében.


Herendi Andrea
szalonvezető